Dec 6, 2012

~copy directory guna ruby [part2]

Assalamualaikum semua :)

Post sebelum ni saya tunjukkan cara-cara nak pasang aka install ruby dalam laptop. Jadi, sekarang ni kita buat simple script pula yea.. cara nak buat kopi direktori termasuk file-file didalam direktori tersebut dengan ruby.

1. Buka text editor memasing. tak kisah nak guna apa pun. kalau ada (of course memang ada :) notepad pun dah ok. kemudian taip coding seperti di bawah:



require 'FileUtils' ni memang penting sebab kita nak meng "copy" files dalam direktori ke dalam direktori atau folder yang lain.
pp -> yang ni boleh kalau kita nak guna nama apa-apa pun. saya just letak pp sebab senang nak taip.. hehe
pp = Dir.glob('personel') -> personel ni refer pada folder yang kita nak kopy.
pp = Dir.glob ('personel') - [note: path direktori baru atau target direktori]
contoh: pp = Dir.glob ('personel') - ['c:\path ke direktori\personal^_^']

2. Save kan kepada . rb. sebagai contoh savekan dengan nama new 2.rb (seperti contoh di atas).

3. Untuk execute ni senang je. buka cmd anda. saya cd (change directory ) ke Desktop sebab saya save new 2.rb di desktop. Just taip je ruby namafile.rb. kemudian tekan enter.

4. taara! folder "personel" dah dicopy masuk ke dalam foldel "personal^_^"..

selamat mencuba.. :)

2 komentar tetamu neza:

Razfira said...

nice :)

shima akma said...

t, Razfira boleh try.. :)